Beef Stroganoff Tarifi / Muhteşem Rus Yemeği Beef Stroganoff Nasıl Yapılır

Beef Stroganoff Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 2 oy verildi.
  • puanı: 5,00
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Beef Stroganoff Tarifi
    14 Şubat 2018 1449 defa okundu 0 yorum

    Dünya mutfağı sizinde ilginizi çekiyorsa Beef Stroganoff tarifim tam size göre diyebilirim. Eğer et yemeyen biri iseniz bu tarifim size uygun değildir. Çünkü içerisinde bolca et ve mantar bulunmaktadır. Bir Rus lezzeti olan bu yemeğe öncelikle lezzetine doymanız zor. Tarifime başlamadan önce genel olarak yaptığım gibi bu lezzetli Beef Stroganoff yemeğinin kısa bir tarihinden söz etmek isterim. Devamında ise tarifine yer vereceğim. Unutmadan dilerseniz yanında buharda pilav tarifi ile eşlik edecek bir ek yapabilirsiniz.

    Beef Stroganoff İlk Ne Zaman Yapıldı?

    Bilindiği gibi Rus İmparatorluğu günümüzde kalmadı. Beef Stroganoff imparatorluk dönemlerinde ortaya çıkmış ve imparatorluk dağılınca da Çin’de en çok tercih edilen yemek tarifi olmuştur. Bilinen bir yazılı kaynağa göre ilk tarife 1872 yılında rastlanmıştır. Yazılı kaynak ise Elena Molokhovets tarafından yazılmış olan Genç Ev Hanımlarına Bir Hediye isimli yemek kitabıdır. Bu ilk tarifte ise küçük farklılıklar göze çarpmaktadır. Mesela Elena’nın bu tarifinde etler şeritler halinde değilde küp şeklinde doğranmış şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan aslında her iki şekilde de yapılsa lezzeti açısından aşırı derece fark olmayacaktır. Ancak günümüzde etin şeritler halinde kesilmesi tercih edilmektedir. Ben bazen şeritler halini bazen ise küp şeklinde yapmaktayım. Yani bu konuda seçim size kalmıştır.

    Beef Stroganoff Tarifi

    Beef Stroganoff Tarifi

    Beef Stroganoff Yapımında Ne Eti Kullanılmalı?

    Beef Stroganoff yemeğinin gerçek tarifinde büyük baş hayvan eti kullanılmıştır. Elbette siz farklı etlerde tercih edebilirsiniz. Ancak orjinal olarak kontrfile yani kemiksiz dana eti kullanılmaktadır. Tavukla yapılır mı aslından denemek lazım. Bu durumda ise adı ve tadı farklı olacağı kesin tabi ki.

    Özellikle etin pahalı olduğunu düşünürsek Kurban Bayramı’nda yapmanızı önerebilirim. Kişi sayısı arttıkça doğal olarak kullanacağınız malzeme miktarı artacaktır. Ortama dört kişilik bir aile için bir kiloya yakın et kullanmak gerekli. Bu durumda kişi sayınıza göre kabaca kullanacağınız miktarı hesaplayabilirsiniz.

    Emin olacağınız bir nokta var ise oda lezzetinin size tanıdık gelmesi olacaktır. Özellikle Doğu Anadolu tarafına yolculuk yapıp oradaki lezzetli et yemeklerinin tadına bakma fırsatı bulduysanız ne demek istediğimi anlamış olursunuz. Şimdi bu eşsiz lezzetin nasıl yapıldığına bir göz atma zamanı geldi sanırım. Eğer olur da bu lezzeti denerseniz elde ettiğiniz sonucu yorum kısmında paylaşmanız iyi olacaktır. Şimdiden afiyet olsun… Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.


    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      25 dakika
    • Pişirme Süresi:
      40 dakika

    Malzemeler

    • yaklaşık 200 – 250 gram kadar kültür mantarı,
    • yaklaşık 700 – 800 gram kadar kontrfile,
    • yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı,
    • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı,
    • isteğe göre bir tane dolmalık biber,
    • bir tane kuru soğan, 4 diş sarımsak,
    • bir tatlı kaşığının ucu ile tuz,
    • iki tatlı kaşığı kadar hardal,
    • bir yemek kaşığı kadar un,
    • 4 – 5 tane kornişon turşu,
    • 6 çay bardağı et suyu,
    • nane, karabiber.

    Not: Süsleme amacı ile yeşil soğan gibi mevsimine göre yeşillik kullanabilirsiniz.

    Yapılışı

    Öncelikle tüm malzemeleri ulaşabileceğiniz bir yere hazırlayın ki zaman kaybı olmasın. Sonrasında etimiz ile tarifimize başlayalım.

    Aldığınız eti ister dikey isterseniz küp şeklinde kesin. Soğanı soyup ve piyaz yapacak gibi doğrayın. Aynı şekilde sarımsakları soyun ve ezin. Eğer renk vermek amacı ile dolmalık biber kullanmak istiyorsanız onuda ortadan kesin. İçini temizleyin ve diğer mantar, turşu gibi tüm malzemeleri doğrayın.

    Uygun bir tavanızı alın ve içerisine zeytinyağı ekleyin. Yağ hafif kızınca etleri ekleyip soteleyin. Bu noktada çok pişirmemeye dikkat edin. Etler hafif sote olunca soğanı ve sarımsağı ekleyin. Bu aşamada hafif koku vermesi için defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Sonraki aşamada ise dolmalık biber ekleyin ve karıştırın. Devamında ise hardalı ve sıcak et suyunu ekleyip karıştırın. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin sos kıvamında oluncaya kadar pişirin.

    Pişme işleminin bitmesine yakın defne yaprağı eklediyseniz çıkarın. Sonra doğradığınız mantarları ekleyin. Parlaklık vermek isterseniz tereyağı veya margarin ekleyin. Son aşamada tüm malzemeleri turşuları da ekleyin ve biraz pişirim. Kıvam koyu ise biraz et suyu ekleyin. Sıcak şekilde servis edebilirsiniz.

    NOT: Sos aşamasından sonraki işlemleri kısık ateşte yapmanız önemlidir. İsteğe göre etinizi terbiye edebilir ve fazladan baharat kullanabilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.